Tiala

Etsin

Kaikissa erilaisissa etsimissä on yhteistä se, että sen läpi katsotaan maisemaa, joka tulisi tallentumaan kameran filmille tai muistikortille. Tavallisesti etsin ei kuitenkaan näytä tismalleen samaa maisemaa, jonka kamera taltioisi, vaan näiden näkymien välillä on pieni ero.

Pelkkä näyttö

Nykyään useimmissa pokkarikameroissa näyttö toimittaa etsimen virkaa. Tällöin kamera ei voi pitää kasvoja vasten, vaan sitä on pideltävä kädet suorana, aivan kuin kännykällä kuvaisi. Pelkän näytön varassa sommitellessa kuvausasento on usein hutera, jolloin kuvat tärähtävät helposti. Muissa etsinratkaisuissa tätä ongelmaa ei ole, koska kamera tukeutuu myös silmäkulmaan ja kuvaajan kädet ovat tukevassa asennossa kehon lähellä.

Erillinen optinen etsin

Vielä 2000-luvun alulla useimmissa pokkarikameroissa oli erillinen optinen etsin kameran linssin yläpuolella. Tämä ratkaisu muistuttaa oleellisesti perinteistä Rolleiflexin kahden linssin ratkaisua. Parallax-virheen vuoksi lähellä olevia kohteita kuvatessa etsimen näkymä ja kameran ottama kuva voivat poiketa huomattavasti.

Peili

Järjestelmäkameroissa itse kameran objektiivi toimii samalla myös etsimen linssinä. Jotta valo voisi tulla kennolle/filmille ja myös etsimeen, on se jaettava peilillä kahteen eri suuntaan. Vain huippuluokan järjestelmäkameroissa etsinnäkymä on 100 % lopullisesta kuvasta, mutta hieman edullisemmissa kameroissa lopullinen valokuva on hieman etsinnäkymää laajempi.

Eletroninen etsin

Päällisin puolin elektroninen etsin ja järjestelmäkameran peiliratkaisu näyttävät aivan samalta. Etsimen takana on kuitenkin pieni näyttö, joka näyttää juuri sitä kuvaa, joka kameran linssin läpi näkyy.