Tiala

Kameran salama

Kiinteä salama

Kameran salamavalolla tuodaan kuvaan lisää valoa. Useimmissa kameroissa on kiinteä salamavalo, jonka avulla huonossakin valaistuksessa saadaan siedettäviä kuvia. Kiinteä salama on kätevästi mukana kulkeva ratkaisu, mutta siinä on tehty monta kompromissia, jotka korjataan muissa salamalaitteissa.

Lisäsalama

Monissa kameroissa on erillinen salamakenkä, johon voidaan kiinnittää kiinteää salamaa voimakkaampi salamalaite. Niissä on usein myös käännettävä pää, jolloin valo voidaan tarvittaessa heijastaa vaikkapa seinän tai katon kautta. Silloin kohde saa melko tasaisen valon ja jyrkkiä varjoja ei välttämättä muodostu lainkaan. Lisäsalamassa on myös paremmat säädöt kuin kiinteässä salamassa.

Studiosalama

Studiokäyttöön tarkoitetut salamalaitteet ovat kookkaita, painavia ja vaativat paljon sähköä, joten niiden mukana kuljettaminen ei ole lainkaan käytännöllistä. Ne ovat kuitenkin huomattavasti voimakkaampia ja monipuolisempia, kuin muut salamalaitteet.

Langaton laukaisu

Lisäsalama ja studiosalama voidaan laukaista erillisen langattoman laukaisimen avulla, jolloin salaman ei enää täydy olla kiinni kamerassa. Useampaa lisäsalamaa voidaankin periaatteessa käyttää pienimuotoisessa studiokuvauksessa. Myös varsinaiset studiosalamat laukaistaan nykyään langattomasti.

Makrosalama

Esimerkiksi hyönteisiä ja muita pieniä kohteita kuvatessa tarvitaan usein runsaasti valoa, jotta voidaan käyttää suurta f-lukua ja lyhyttä valotusaikaa. Kaikista muista salamalaitteista poiketen makrosalama on renkaan muotoinen ja se kiinnitetään linssin ympärille.

Esimerkki

Auringonlasku ja kasviaihe voidaan yhdistää siten, että etualalla oleva kasvi valaistaan salamalla, mutta käytetään silti niin pitkää valotusaikaa, että auringonlaskun värit tulevat selvästi esiin. Tällöin etualalla oleva kasvi ei jää mustaksi silhuetiksi.