Tiala

Kuvaustyylejä

Valokuvaustapoja ja -tyylejä voidaan luokitella monin erilaisin perustein. Voidaan tehdä esimerkiksi karkeampia jakoja dokumentaarisen ja taidekuvauksen välillä, mutta useimmiten kuvaustyylit halutaan kuitenkin jaotella vielä huomattavasti tarkemmin. Valokuvaus voidaan perinteisesti luokitella ainakin muotikuvaukseen, ihmisistä otettuihin muotokuviin, luontokuvaukseen, eläinkuvaukseen, musta-valko -kuvaukseen sekä vaikkapa hää-, matka-, urheilu- ja uutiskuvaukseen.

Teknisiä kuvaustyylejä

Kuvaustyylejä voidaan erotella myös teknisin perustein, kuten esimerkiksi käytettyjen objektiivien tai kuvaustekniikoiden perusteella. Tällöin voidaan puhua ainakin makrokuvauksesta (jossa kohdetta, kuten kasvia tai hyönteistä kuvataan erittäin läheltä), UV-kuvauksesta (jossa käytetään ultraviolettiherkkää filmiä) ja HDR-kuvauksesta, jossa yhdistetään erilaisia kuvaustekniikoita. Erilaisiin teknisiin menetelmiin ja tehokeinoihin perustuvat myös muun muassa time lapse -kuvaus, vedenalainen kuvaus ja high speed -kuvaus. Time lapse -tekniikalla voidaan tallentaa filmille hyvin hidas liike, kuten esimerkiksi auringon tai kuun nousut ja laskut. Vastaavasti High Speed -tekniikalla voidaan vangita sekunnin murto-osia filmille, kuten vaikkapa luodin tai vesipisaran liike.

Eräs suosittu kuvauksen tyyli on myös panoraamakuvaus, joka on nykyisten digikameroiden ja kuvankäsittelyohjelmien aikana tullut myös tavallisten valokuvauksen harrastajien ulottuville. Panoraamakuvia voi periaatteessa luoda tavallisista digikuvistakin yhdistämällä niitä ohjelmallisesti. Liikekuvaus on puolestaan vanha valokuvauksen laji, joka pääsee oikeuksiinsa erityisesti diaprojektorin avulla. Näille kuville on ominaista valojuovat, jotka tallentuvat filmille pitkien valotusaikojen ansiosta. Tällä tavalla saadaan liike vangittua kuvaan ainutlaatuisella tavalla.

Kuvaustyylien erot sisällön perusteella

Kuvaustyylejä voi luokitella helposti tietysti myös kuvien sisällön perusteella. Tällä tavalla voidaan tehdä lukemattomia erilaisia kategorisointeja. Voidaan puhua esimerkiksi hääkuvista, vastasyntyneiden vauvojen kuvista, lasten kuvaamisesta, auringonlaskukuvista, sadekuvauksesta, erityisten värikkäiden kuvien ottamisesta, myrskykuvista, sateenkaarikuvista ja niin edelleen. Varsin kiinnostavia ja hauskoja ovat myön niin sanotut ”past and present” -kuvat, joissa ihmiset toistavat lapsuuskuviaan mahdollisimman samanlaisina. Past and Present on ollut erityisen suosittu kuvatyyppi erityisesti sosiaalisessa mediassa ja netin viraalitarinoissa.

Digitaalitekniikka

Sosaalinen media, digikamerat ja älypuhelimet ovatkin muuttaneet koko valokuvauksen tapaa melkoisesti. Digitaalitekniikkaan siirtyminen on tietysti tehnyt kuvaamisesta paljon helpompaa ja edullisempaa, ja joku vanhan liiton valokuvaaja voisi puhuakin hieman humoristiseen sävyyn ”filmin tuhlaamisesta”, kun katsoo mihin kaikkeen kameraa nykyään käytetään. Vielä 10 vuotta sitten termiä ”selfie” tuskin tunnettiin – belfieistä puhumattakaan – mutta nyt vaikuttaa siltä, että saamme nyt 2010-luvulla lisätä nämä molemmat kuvatyypit perinteisten valokuvaustyylien listan jatkoksi. Kenties tämä kertookin maailman muuttumisesta paremmin kuin monikaan muu asia: yksi selfie voi kertoa enemmän kuin tuhat sanaa.