Tiala

Maailman parhaat valokuvaajat

Sanonta ”yksi kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa” näyttää pitävän hämmästyttävän hyvin paikkansa monissa tilanteissa. Erityisen hyvin tämä sanonta tuntuu pätevän valokuvaan. Valokuvalla voi olla monenlaista arvoa. Se voi tuoda esimerkiksi taiteellista tai dokumentaarista sisältöä ja toisinaan se voi olla myös molempia. Hyvä valokuva on ikuistettu välähdys ajan virtaa ja se puhuttelee katsojaansa vielä vuosikymmenien ja -satojen päästä.

Mario Testino

Vuonna 1954 syntynyt Mario Testino on yksi tunnetuimpia muotivalokuvauksen nimiä. Hänen kuviaan löytyy muotialan ykköslehdistä, kuten esimerkiksi Voguesta ja Vanity Fairista. Alunperin Perusta lähtöisin oleva Mario tuli Englantiin 1970-luvulla ja hankki ensi alkuun vaatimattoman elantonsa tekemällä portfolioita mallin urasta kiinnostuneille nuorille naisille. Kun hänen uransa lähti kunnolla käyntiin, hän loi lopulta oman glamouria ja eleganssia huokuvan tyylinsä, ja hänet muistetaan mm. Madonnan ja Prinsessa Dianan ikuistamisesta.

Steve McCurry

Hieman toisenlaista valokuvausta edustaa amerikkalainen v. 1950 syntynyt Steve McCurry. Hän on se mies, joka on ottanut kenties maailman tunnetuimman dokumentaarisen valokuvan. Kysymyksessä on tietysti valokuva ”Afghan girl” (http://ngm.nationalgeographic.com/2002/04/afghan-girl/original-story-text), eli ”afgaanityttö”, jonka hän kuvasi National Geography -lehteen kesällä 1985. Tällöin Neuvostoliitto oli sekaantunut Afganistanin poliittiseen tilanteeseen, ja kuvan nainen oli joutunut pakenemaan kotiseudultaan.

Timothy Hogan

Perinteisempää taidekuvausta edustaa puolestaan Timothy Hogan, joka on työskennellyt niin New Yorkissa, Los Angelesissa kuin Lontoossakin. Hänellä on oma, hyvin persoonallinen tyylinsä, joka vangitsee katsojan erityisesti erilaisten valon, liikkeiden, värien ja varjojen maailmaan.

Samanlaista omaperäistä ja taiteellista tyyliä edustavat myös Jeremy Cowart, Annie Leibovitz ja David LaChapelle. Heidän teoksensa ovat värien ja muotojen juhlaa, mutta niissä on myös osittain jopa psykedeelisiä aineksia. Vedenalaisten kuvien mestarina voidaan puolestaan pitää Nicolas Samarasia, jonka värikkäät veden alla otetut kuvat vangitsevat tehokkaasti katsojan. Näin tekevät tosin myös Michael Kennan tunnetut mustavalkoiset maisemakuvatkin.

Mareen Fischiunger

Mareen Fischinger on myös monen palkitun valokuvan takana. Hänen kuvistaan näkyy taitava objektiivien käyttö, joilla voidaan tuoda näkyviin kuvattava kohde samanaikaisesti useasta näkökulmasta. Myös ruotsalainen Christian Aslund tunnetaan Honkey Kong -kuvasarjastaan, jossa hän on tehokkaalla telefoto-objektiivin käytöllä onnistunut kuvaamaan pilvenpiirtäjän katolta ikään kuin litistettyjä kuvia, jotka muistuttavat vanhoja tietokonepelejä.

Historialliset nimet

Mainitut nimet ovat nykyajan tunnettuja valokuvaajia, mutta historiallisesta perspektiivistä tarkasteltuna myös moni menneen ajan valokuvaaja ansaitsisi myös tulla mainituksi. Myös monet taiteilijat, kuten vaikkapa Salvador Dali, ottivat valokuvan osaksi taiteeseensa ja tekivät samalla historiaa.