Tiala

Muotokuvaaminen

Muotokuvauksessa kuvataan ihmisiä, mutta samoja periaatteita voi käyttää myös lemmikkieläinten ja jopa tavaroiden kuvaamiseen.

Muotokuvauksessa käytetään usein objektiivia, jonka polttoväli on vähintään 100 mm. Suljinajan olisi syytä olla melko lyhyt (esim. 1/250), jotta kohde ei ehdi liikkua kesken valotuksen. Etenkin lapsia kuvatessa valotusajalla on runsaasti merkitystä.

F-luvun on syytä olla suhteellisen, pieni, jotta kohde olisi terävä ja tausta sumea. Taustan sumennus onnistuu helpoiten, kun kohteen takana on runsaasti tilaa. Ahtaassa studiossa kohteen taakse sijoitetaan neutraalin värinen taustakangas, jossa on sumeaa kuviota.

objektiv

Studiossa voidaan käyttää montaa studiovaloa, mutta periaatteessa yhdellä salamalla ja heijastimella pärjää. Tavallisesti kirkkain valonlähde (key light) on noin 45° kulmassa kohteen vasemmalla puolella. Samassa kulmassa kohteen oikealla puolella voi olla joko heijasti tai toinen valo. Tällöin kohde valaistaan molemmista suunnista, mutta toinen puoli on kirkkaampi. Valonlähde voi olla jatkuvasti valoa tuottava lamppu tai salamavalo. Myös kohteen ylä- tai alapuolelle voidaan sijoittaa lisää valoja tai heijastimia korjaamaan hennompia varjoja.

Periaatteessa jo yhdellä valolla ja heijastimella saadaan hyviä studiokuvia, mutta huomattavasti monimutkaisempiakin valaistusratkaisuja käytetään. Esimerkiksi neljän valon studiot ovat suhteellisen tavallisia, mutta osa valoista voidaan tarvittaessa korvata heijastimilla.

Myös ulkona päivänpaisteessa tulee hyviä kuvia, mutta silloin täytyy huolehtia myös ylimääräisistä varjoista. Etenkin kirkkaassa auringonpaisteessa kasvojen valotusta on tasoitettava heijastimen avulla. Heijastin on etenkin hääkuvaajalle korvaamattoman arvokas työväline. Aivan kuten studiossakin, heijastimen avulla tuodaan kasvoille valoa päävaloon nähden 90° kulmasta.