Tiala

Musiikin käyttö mainoksissa

Mainoksissa käytetty musiikki sekä ihastuttaa että vihastuttaa. Sen tarkoituksena on kuitenkin luoda brändille niin tunnettuutta kuin samaistumisen tunnetta katsojalleen.

Yleistä on myös ottaa joku kuuluisa henkilö tuotteen keulakuvaksi. Tällä tavoin ainakin fanit samaistuvat tuotteeseen ja haluavat kenties ostaa sen. Ongelma on se, että tuote itsessään saattaa kampanjan loputtua olla edelleen tuntematon, sillä julkisuuden henkilö on vienyt kaiken huomion itseensä. Tämä tekniikka on kuitenkin yleisessä käytössä, sillä tuotteita saadaan myytyä hyvin käyttämällä kuuluisuuksia niiden markkinoinnissa. Artisteille musiikin tarjoaminen mainoskäyttöön saattaa tuoda hyviäkin lisätuloja.

Korvamatomainontaa

Musiikin avulla mainos jää katsojan mieleen. Harva meistä on joskus ollut hyräilemättä jotain mainostunnusta tai kappaletta, joka on soinut jonkun tuotteen taustalla. Niin kuin mikä tahansa laulu, myös mainosbiisit voivat tuoda nostalgiaa lapsuudesta takaisin, kun tuotteen mainontaan käytetyn laulun kuulee uudestaan.

Esimerkkinä tällaisista mainoksista mieleen tulee Oululaisen Pullava –mainos, jonka varmasti moni yhä muistaa. Kyseessä on mainosta varten sävelletty musiikki, eikä mikään kuuluisa ennestään tunnettu laulu ja se toimii erittäin hyvin. Muutoinkin mainoksia varten sävelletty musiikki on yleensä yksinkertaista, positiivisen kuvan luovaa sekä erittäin tarttuvia säveliltään.

Hyvä musiikki kiinnittää huomion ja nostaa tuotteen havaittua arvoa

Mainosten on myös herätettävä erityistä huomiota yleisössä, ja tämä voidaan saavuttaa valitsemalla juuri oikea musiikkipätkä. Musiikin on myös sovittava tuotteen käyttäjäryhmälle, jotta oikea käyttäjätyyppi saataisiin kiinnostumaan siitä. Musiikki tuo lisää esteettistä arvoa mainokselle, joka saa suuremman joukon ihmisiä kiinnostumaan siitä.

Voidaankin sanoa, että musiikki toimii ikään kuin siltana katsojan ja mainoksen välillä. Sillä pystytään kertomaan tarinaa katsojalle sekä pitämään viihdearvoa yllä. Jälkimmäinen on tärkeää televisiossa, koska mainoskatkot koetaan yleensä turhauttavina, joten viihdyttävä mainos on katsojalleen positiivinen elämys, joka saattaa näin tuoda positiivisen kuvan myös tuotteesta.