Tiala

Musiikki elokuvissa

Musiikkia käytetään elokuvissa tunnelmien luomiseen ja erityisesti kauhuelokuvissa musiikilla saadaan luotua äärimmäisiä tunnelmia kuin myös säikytettyä katsoja äänen nopeilla vaihteluilla, hiljaisesta koviin ääniin.

Elokuvien musiikinkäyttöä on tutkittu paljon ja todettiin, että nopeat äänen vaihtelut ovat eläimille tapa ilmaista äärimmäistä stressiä ja paniikkia, joka tässä tapauksessa pätee myös ihmisiin niin, että reagoimme peläten, kun kuulemme jotain nopeasti vaihtuvaa. Musiikin psykologinen puoli elokuvissa on samanlainen kuin peleihin tehdyssä musiikissa, josta voit lukea lisää artikkelistamme Musiikin tärkeys peleissä.

Sävelet avaavat tarinaa entisestään

Elokuvissa musiikilla edistetään tarinan kerronnan lisäksi myös henkilöhahmoja. Esimerkiksi Quentin Tarantinon elokuvissa on ominaista, että musiikki kertoo lisää hahmostaan, kuten Reservoir Dogs -elokuvassa tai Django Unchainedissa, jossa laulun sanoissa kerrotaan lisää taustoja henkilöistä.

Tämän vastakohtana elokuvia voi tehdä myös täysin ilman musiikkia. Tommy Lee Jonesin tähdittämä Menetetty maa sisältää ainoastaan yhden kohtauksen, jossa on musiikkia, ja sekin kestää vain ohikiitävän hetken verran. Elokuva on silti erittäin vangitseva ja hiljaisuus tekee tunnelmasta painostavan hyvällä tavalla.

Suuren suosion saavuttanut bisnes

Niin kuin peliteollisuudessakin, on myös elokuvateollisuudessa olemassa säveltäjiä, jotka ovat keskittyneet ainoastaan elokuvamusiikkiin. Esimerkiksi Hans Zimmer tekee suuria sävellyksiä nykyisiin valtaviin elokuvatuotantoihin, kuten Inception ja Pirates Of the Caribbean. Osa ohjaajista myös säveltää itse musiikin elokuviinsa, esimerkkinä Clint Eastwood. Kun elokuva julkaistaan, on nykyään tavallista tarjota ostettavaksi myös sen soundtrack ja joissain tapauksissa se nousee albumilistojen kärkisijoille, kuten kävi mm. Twilightin soundtrackille.