Tiala

Objektiivi

Pokkarikameroissa on kiinteä objektiivi, mutta järjestelmäkameroissa objektiivin voi vaihtaa. Kuvanlaatu riippuu enimmäkseen objektiivista, joten useimmat kuvaajat käyttävätkin huomattavan paljon rahaa laadukkaiden objektiivien ostamiseen. Objektiivia kutsutaan usein vain linssiksi tai jopa ”putkeksi”.

Kiinteä polttoväli

Perinteisesti linsseissä oli vakiopolttoväli ja sellaisia linssejä on edelleenkin olemassa, koska niiden kuvanlaatu on hieman zoom-objektiiveja parempi. Kiinteän polttovälin linssien valovoima on parempi, kuin vastaavissa zoom-objektiiveissa. Tällaisella objektiivilla kuvatessa rajaaminen onnistuu vain kävelemällä lähemmäs tai kauemmas.

Zoom-objektiivi

Säädettävän polttovälin vuoksi samalla linssillä voi kuvaa ulkona lintuja ja sisällä ihmisiä. Usein zoom-objektiivin optinen laatu riippuu polttovälistä, joten kaikissa olosuhteissa ei saada yhtä teräviä kuvia. Etenkin laajakulmapäässä kuva-alueen reunat voivat olla turhan sumeat. Matkustavalle kuvaajalle zoom-objektiivi on välttämätön, koska kaikkia erilaisia linssejä ei voida kantaa mukana.

Polttoväli

Pitkän polttovälin linssejä kutsutaan teleobjektiiveiksi ja lyhyen laajakulmaobjektiiveiksi. Useimmat makro-objektiivit ovat periaatteessa samalla teleobjektiiveja, mutta muutamissa linsseissä on alle 100 mm polttoväli, jolloin ne ovat lähinnä keskipitkiä putkia. Kohtuuhinnalla saa jo 300 mm teleputken, mutta kaikkein suurimmat ovat jo yli 1000 mm pitkiä.

Kun linssin polttoväli on alle 20 mm, voidaan sitä kutsua laajakulmalinssiksi. Tavallisesti laajakulmalinssejä suunnitellessa pyritään linssivääristymä pitämään mahdollisimman vähäisenä, mutta kun polttoväliä lyhentää riittävästi, ei linssivääristymää enää voi korjata. Kaikkein lyhimmät laajakulmalinssit ovatkin kalansilmälinssejä ja ne vääristävät mittasuhteita ja muotoja niin hurjasti, että kalansilmälinssillä otetut kuvat ovat aivan omassa sarjassaan.