Tiala

Valokuvauksen historiaa

Valokuvaus on yksi niistä teknisistä innovaatioista, jonka voi todella sanoa muuttaneen maailmaa merkittävästi. Valokuvaus liittyy nimittäin kiinteästi myös liikkuvaan kuvaan ja elokuvaan ja sitä kautta se kytkeytyy elokuva- ja viihdeteollisuuteen. Valokuva on ainutlaatuinen dokumentti ympäröivästä todellisuudesta, mutta se on myös taidemuoto.

Kaikki alkoi ihmisten kuvaamisesta

Erilaisia valokuvaustyylejä alkoi syntyä hyvin pian valokuvan keksimisen jälkeen. Aivan ymmärrettävästi ihmis- ja muotokuvaus oli ensimmäisiä kuvaustyylejä, joissa valokuvatekniikkaa hyödynnettiin. Jos ajattelee 1800-luvun ihmistä, on täytynyt olla huima tunne nähdä itsensä ikuistettuna valokuvaan. Mutta ihmiskuvauksen lisäksi myös maisema- ja luontokuvia ryhdyttiin ottamaan jo varsin aikaisessa vaiheessa. Useimmat nykyiset valokuvaustyylit – joista voit lukea lisää artikkelista Kuvaustyylejä – alkoivat muodostua jo 1800-luvulla ja viimeistään 1900-luvun alussa.

Kaksi merkittävää kehitysaskelta

Valokuvauksessa voi nähdä ainakin kaksi merkittävää kehitysaskelta sen historian aikana: siirtyminen digitaalitekniikkaan (joka on tapahtunut viimeisen 20 vuoden aikana) sekä värikuvauksen kehittyminen. Ensimmäisiä värikuvia otettiin kokeilumielessä jo 1800-luvulla, mutta nykyiset laatukriteerit täyttävät kuvat ovat 1900-luvun alusta. Esimerkiksi tämä Bukharan Emiiristä vuonna 1911 otettu värikuva tuo sadan vuoden takaiset tapahtumat aivan eri tavalla silmiemme eteen kuin perinteiset mustavalkokuvat.

Alusta lähtien värikuvauksen perustekniikkana käytettiin kuvan koostamista kolmesta pääkomponentista (esim. Sinisestä, vihreästä ja punaisesta), mutta vasta 1900-luvun alussa tässä onnistuttiin lopulta teknisesti hyvin. Valokuvaus on kokenut huimia teknisiä edistysaskelia historiansa aikana, mutta kuvaamisen perusajatus on säilynyt kuitenkin alusta lähtien samana.